Φεστιβάλ Θάλασσας


ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστή η αγάπη των Κερκυραίων για τη θάλασσα. Από τους ιστορικούς χρόνους φαίνεται ότι Κέρκυρα και Θάλασσα πάνε μαζί.

Από το 1902 ο Φιλαθλητικός Σύλλογος Κέρκυρας, που το 1935 μετονομάστηκε σε ΝΑΟΚ, ανάπτυξε δραστηριότητες  σύνδεσης του ανθρώπου με τη θάλασσα. Αθλητικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές.

Σήμερα ο ΝΑΟΚ  διοργανώνει την  Γιορτή της Θάλασσας τον Σεπτέμβριο.

Με αγώνες κολύμβησης, κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας και υποβρύχιου ψαρέματος. 

Με γαστρονομικές διαδρομές στη θαλασσινή κερκυραϊκή κουζίνα που αποτελεί τη βάση της  Μεσογειακής Διατροφής.

 Με μουσικές που φέρνει το αεράκι της θάλασσας: από την παράδοση της Κέρκυρας και της Μεσογείου ως τη τζαζ των ανατολικών ακτών της Αμερικής.

 

Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2016

Τελετή Έναρξης

Εορταστική έναρξη του Φεστιβάλ στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ με τη συμμετοχή φιλαρμονικής.

Welcome Reception.

Αγώνας Ιστιοπλοΐας

Αγώνας Ιστιοπλοΐας στον όρμο της Γαρίτσας.

                                                                                                                                                                                                                                                  

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Αγώνας Υποβρύχιου Ψαρέματος

Πρόκειται για μια εκδήλωση προβολής του βυθού του Ιονίου στην τεράστια αγορά του καταδυτικού τουρισμού. Το άθλημα του υποβρυχίου ψαρέματος με άπνοια (κράτημα της αναπνοής) αποτελεί εξειδίκευση ενός hobby ευρύτατα διαδεδομένου στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν. Η εξειδίκευση αυτή, έχει σήμερα φθάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το ψαροντούφεκο σαν άθλημα να είναι ένα από τα συναρπαστικότερα αλλά και δυσκολότερα αγωνίσματα, για την εξάσκηση του οποίου απαιτούνται εκτός από ταλέντο και γνώσεις, ιδιαίτερες φυσικοσωματικές δυνατότητες. Το αθλητικό ψαροντούφεκο αντιδιαστέλλεται και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ψαροντούφεκο με αυτόνομη αναπνευστική συσκευή, το οποίο στην Ελλάδα (αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου) είναι παράνομο και απαγορεύεται.

Η υποβρύχια αλιεία αποτελεί σήμερα παγκοσμίως θεσμοθετημένο άθλημα σε πάρα πολλά κράτη και εποπτεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υποβρυχίου Δραστηριότητος (CMAS). Έχει θεσμοθετημένα ηπειρωτικά και παγκόσμια πρωταθλήματα (διεξάγονται κάθε δύο χρόνια) και οι μεγάλες δυνάμεις που κυριαρχούν σ’ αυτό είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.

 

Κυριακή 11Σεπτεμβρίου 2016

Το Φεστιβάλ Θάλασσας ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή τουριστών που βρίσκονται θέλοντας να αναδείξει τη σχέση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού με τον Τουρισμό, στον τόπο που φιλοξενήθηκε και τιμήθηκε ο πρώτος επισκέπτης - περιηγητής της ιστορίας, ο Οδυσσέας.

Αγώνας Ελεύθερης Κολύμβησης 1.500μ.

Πρόκειται για το νέο τουριστικό, πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός, για μία αθλητική γιορτή που απευθύνεται στους επισκέπτες του νησιού μας με τη συμμετοχή των tour operators. Η κολυμβητική διαδρομή διεξάγεται στον όρμο της Γαρίτσας, από τον Ανεμόμυλο μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ σε μια απόσταση 1500 μέτρων. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον ΝΑΟΚ και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αγώνας σε αυτή τη διαδρομή.  Στην πραγματικότητα είναι μια «κολυμβητική βόλτα» σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Κέρκυρας, τον κόλπο της Γαρίτσας με φόντο το ιστορικό Παλαιό Φρούριο με αναφορά στον Οδυσσέα που πάλεψε μέσα από τη θάλασσα και τα κύματα να φτάσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη.  Άλλωστε κολυμπώντας βγήκε στην στεριά της Κέρκυρας όπου τον βρήκε η Ναυσικά, κόρη του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου που τον φιλοξένησε στο παλάτι του, στην γειτονική Παλαιόπολη.  Η Γαρίτσα ήταν επίσης ένα από τα δύο λιμάνια του Αλκίνοου.

Φεστιβάλ Θαλασσινών Γεύσεων

Επίδειξη μαγειρικής υψηλής ποιότητας βασισμένη στη θάλασσα και την κερκυραϊκή κουζίνα από ους κορυφαίους σεφ της Κέρκυρας με τη συνοδεία κερκυραϊκής παραδοσιακής μουσικής.

 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Κωπηλατικός Διάπλους Κέρκυρας – Σαγιάδας

Πρόκειται για κωπηλατικό αγώνα οκτάκωπων σκαφών μεταξύ του ΝΑΟΚ και του Αθλητικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας. Ο αγώνας αυτός που διεξάγεται για πρώτη φορά φέτος, θα βιντεοσκοπηθεί και θα φωτογραφηθεί και έχει ως στόχο να καθιερωθεί σε ετήσια βάση και να προβληθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να προσελκύσει τη συμμετοχή ξένων ομάδων στο μέλλον.

Jazz on the Water

Πλωτή συναυλία τζαζ, στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ, στον όρμο της Γαρίτσας με φόντο το Φρούριο της Κέρκυρας.