Ιστορικό


Η σχέση των νησιωτών Κερκυραίων με τη θάλασσα είναι εξ ορισμού αυτονόητη και ασφαλώς δεδομένη και καταγεγραμμένη σε όλα τα επίπεδα της πολιτισμικής της εξέλιξης, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την εποχή μας.

Κατά τα νεότερα χρόνια κέντρο αυτής της διαδρομής αποτελεί κυρίως η ιστορία του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας [ΝΑΟΚ], τόσο ως ομίλου και ως συνόλου προσώπων όσο και ως χώρου. Η πρώτη οργανωμένη θαλάσσια άσκηση καταγράφεται το 1902, όταν ιδρύεται στην Κέρκυρα αθλητικό σωματείο [sport club] με το όνομα Φιλαθλητικός Σύλλογος Κέρκυρας [πρόδρομος του ΝΑΟΚ] και με εγκαταστάσεις στην τάφρο Contrafossa. Σκοπός του είναι η άσκηση των μελών του, ανδρών και γυναικών, στην κωπηλασία και στην ιστιοπλοΐα, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στη θάλασσα και η ψυχαγωγία με την οργάνωση θαλάσσιων εκδρομών. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και πιο ειδικά στο τέλος της δεκαετίας του ’20 και στις αρχές του ’30 εμφανίζεται ο Ναυτικός Όμιλος Κέρκυρας [ΝΟΚ], με τη μορφή μιας παρέας νεαρών ατόμων που ασχολούνταν με το υγρό στοιχείο. Τελικά το 1935  λαμβάνει τη θεσμική μορφή του, ονομάζεται επισήμως ΝΑΟΚ, στεγάζεται στο Μανδράκι, στο γνωστό χώρο του Παλιού Φρουρίου και ξεκινά την οργανωμένη δράση του με κολυμβητική, ιστιοπλοϊκή και κωπηλατική άσκηση.

Κατά τη  μεταπολεμική περίοδο η αθλητική ζωή αρχίζει να βρίσκει τους ρυθμούς της. Από τον Ιούλιο του 1945 επανεμφανίζονται οι ομάδες υδατοσφαίρισης, κολύμβησης και κωπηλασίας του ΝΑΟΚ σε αγωνιστικές συναντήσεις με ομάδες ξένων πλοίων. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 υπάρχει συστηματική αγωνιστική κίνηση σε όλα τα αθλήματα θαλάσσιας άσκησης που καλλιεργεί ο ΝΑΟΚ [κολύμβηση, υδατοσφαίριση, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα]. Από το 1957 ο ΝΑΟΚ αρχίζει να οργανώνεται στο φυσικό του χώρο, να διαμορφώνει τις σημερινές εγκαταστάσεις του, να προσκαλεί γνωστούς προπονητές, να αυξάνει το αθλητικό υλικό, να αποτελεί πόλο έλξης για αθλητές και για φίλους του ναυτικού αθλητισμού, να πρωταγωνιστεί στα αθλητικά πράγματα της χώρας.
Η πορεία του Ομίλου σταθεροποιείται στη δεκαετία του ’60, κλιμακώνεται σε αυτήν του ’70 και συνεχίζει δυναμικά το ‘80. Σε αυτό το διάστημα έρχονται οι υψηλές διακρίσεις. Πρώτες θέσεις στην κολύμβηση, στην κωπηλασία, στην ιστιοπλοΐα και στην υποβρύχια δραστηριότητα, άνοδος στην Α΄ εθνική κατηγορία στην υδατοσφαίριση, συμμετοχές κερκυραϊκών πληρωμάτων σε παγκόσμια πρωταθλήματα κωπηλασίας. Οι πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις συνεχίζονται τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων είναι αναγκαία η αναφορά στη «μεγάλη σχολή» της κωπηλασίας του πρώτου μισού της δ εκαετίας του ’80 και στην ομάδα υδατοσφαίρισης του ’90.
Σήμερα το "καράβι του ΝΑΟΚ" συνεχίζει το ταξίδι του. Άλλοτε σε απάνεμα νερά, άλλοτε σε φουρτούνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως πλέει αγέρωχο. Οι άνθρωποι του, αθλητές και παράγοντες, ποτέ δεν απομακρύνονται. Γι αυτούς ο ΝΑΟΚ θα στέκει πάντα εκεί. Θα είναι ο όμιλος που αγάπησαν. Ο Όμιλος τους. Το ταξίδι άλλωστε συνεχίζεται…Διαβάστε επίσης

Όραμα: Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας (ΝΑΟΚ) ιδρύθηκε το 1935 και θεωρείται το πλέον ιστορικό και παραδοσιακό αθλητικό Σωματείο στην Κέρκυρα.

Διοικητικό Συμβούλιο: Οι σημερινοί καπετάνιοι του Ομίλου

Υποστηρίζω τον 'Ομιλο: Απαραίτητη για την υποστήριξη του Ομίλου είναι η συμμετοχή όλων όσων γνωρίζουν και αγαπούν τον ΝΑΟΚ και τον έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους ως ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Οι τρόποι στήριξης του ΝΑΟΚ είναι πολλαπλοί, οικονομικοί και υλικοί.

Επικοινωνία:

Το περιοδικό του ΝΑΟΚ: